University Pioneers

Over UP Community

Waarom

De typische eerste-generatie-student bestaat niet. Om die reden lanceren wij UP-Community. Voor en door personen die eerste-generatie-student zijn of zijn geweest met aanbod dat oog heeft voor de diversiteit onder eerste-generatie studenten.

Studenten hebben de regie

Iedereen is anders en heeft andere behoeftes. Eerste-generatie-studenten kunnen zelf kiezen van welk aanbod ze wel of niet gebruik willen maken. Ze worden geen deelnemer, maar lid van de community.  Wij bieden ze het netwerk en de ontwikkelkansen. Ook maken we de ongeschreven regels die vaak onbedoeld heersen op de universiteit zichtbaar. Zo kunnen ook zij het meeste uit hun studie en studententijd halen. Verder goed om te weten:

 • Lidmaatschap is gratis
 • Het is niet verplicht om aanwezig te zijn
 • Het lidmaatschap bij UP is prima te combineren met lidmaatschap bij een student- of studievereniging
 • Voor studenten, medewerkers en alumni!

We zijn ons er van bewust dat niet iedereen diens verhaal wil delen of onder het label eerste-generatie-student wil vallen; dat hoeft ook helemaal niet, daar hebben we namelijk onze ambassadeurs voor. Je kan bij UP ook gewoon terecht voor deelname aan activiteiten of om simpelweg ons aanbod te volgen, zonder actief mee te doen.

Kracht van de eerste-generatie

Centraal bij UP-Community staat de kracht van eerste-generatie-studenten, die juist gelegen is in het feit dat zij de verbinders zijn tussen hun thuiswereld en de universitaire wereld. Dit maakt eerstegeneratiestudenten tot een onmisbare schakel in het doorbreken van universitaire bubbels. Vandaar de naam University Pioneers: eerste-generatie-studenten zijn de pioniers die op eigen houtje kloven overbruggen en daarbij werelden samenbrengen.

Doelen

 1. Thuisgevoel op de UU vergroten
 2. Creeëren van een netwerk
 3. Studie- en studentsucces verhogen
 4. Bespreekbaar maken van ongeschreven regels
 5. Kracht van de eerste-generatie-student als verbinder benadrukken

Hoe gaan we dat behalen?

Het programma is gestoeld op drie pijlers:

 • mentoring

De student kan worden gekoppeld aan een mentor die hem/haar/hun aanspreekt. De mentor maakt de student een wegwijs binnen de universiteit.

 • talentontwikkeling

Door middel van faculteitsoverstijgende thema-avonden, workshops, symposia etc. zullen ambassadeurs de eerste-generatie-studenten voorlichten, inspireren en ondersteunen bij de ontwikkeling van hun talenten:

 • hidden curriculum

Het gaat hier om het uitspreken en bespreekbaar maken van de ongeschreven regels die (vaak onbedoeld) heersen binnen een universitaire gemeenschap, in zowel positieve als negatieve zin, zoals bepaalde normen, waarden en overtuigingen die zowel in de collegezaal als in de sociale omgeving worden overgebracht.

Heb je een tip of suggestie over hoe we het programma van UP-Community verder kunnen invullen? Je kan contact met ons opnemen met projectleider Chahida Bouhamou (c.bouhamou@uu.nl) of via universitypioneers@uu.nl.